We hebben een nieuw spel om uit te proberen. Tantrix. Een zak met zeskantige stenen waarop gekleurde lijnen staan. Aan de achterzijde staat een nummer. De bedoeling van het spel in het kort: proberen een zolang mogelijke lijn of lus te maken in één kleur, terwijl de andere kleuren ook kloppen. Klinkt eenvoudiger dan het is.
Ik haal mijn zoon van 10 erbij en we beginnen een spel tegen elkaar. Ieder kiest een kleur, pakt een paar stenen en het spel begint. Eén legt een steen neer, de ander sluit aan. Alle lijnen moeten kloppen en je moet proberen een zo lang mogelijke kleur in je eigen lijn te maken. Leg je een steen neer, pak je weer een nieuwe, tot de stenen op zijn. Wel leuk, natuurlijk won hij, maar niet uitdagend. Het spel deed ons denken aan een ander spel wat we wel eens gespeeld hadden, waarbij je om en om een steen moest leggen waarop 2 lijnen stonden, een blauw en een rode. Aan de ene kant van de steen kruisden ze elkaar, op de andere kant maakten ze een bocht. Wie het eerst een aaneengesloten lus had won. Ik verloor altijd.
Het spel kan ook alleen gespeeld worden. Bijvoorbeeld Dioscovery: Je speelt met de stenen 1 t/m 30. Het nummer achterop de steen geeft aan welke kleur de lus moet hebben. Je begint met de eerste 9 stenen en elke keer pak je de volgende steen erbij, kijkt welke kleur de lus moet hebben en gaat puzzelen. Natuurlijk speel je dit spel niet alleen. Zodra de stenen op tafel liggen begint iedereen eraan te schuiven. We hebben al snel een strategie. Eerst de lus in de juiste kleur maken en dan net zolang met de stenen ruilen, tot ook de andere lijnen in één kleur zijn. De lus in één kleur lukt ons al snel. . Daarna is het een heel karwei om de rest ook goed te krijgen. We schuiven heel wat af, gooien de boel door elkaar en maken nieuwe lussen. Kinderen gaan naar school en komen terug en gaan weer verder. Maar uiteindelijk komt het resultaat . En dan pak je weer de volgende steen en begint weer opnieuw. Dan ben je er bijna en mis je nog net één steen. Die blijk je pas de volgende beurt te krijgen (dus die is dan alvast opgelost). We zijn nu al bij steen 22 en daar stagneert het nu een beetje. Hadden we in het begin te maken met 3 kleuren: geel, rood en blauw, opeens komt daar nog een vierde kleur, groen. En bij de eerste steen kun je die nog aan de rand leggen en heb je er geen last van, maar hoe verder, hoe meer groene lijntjes en dan moet die groene lijn er toch echt doorheen.
Het spel valt hier goed in de smaak. Beide jongens houden wel van dit soort puzzelspellen. Ook Rushhour en rivercrossing zijn hier zeer geliefd.
Kinderen leren hiermee oplossend te denken, vormen te herkennen en logisch na te denken. Elke steen is anders en ook de loop van de lijnen verschilt steeds. Er zijn rechte lijnen, korte bochtjes en flauwe bochten. En die kunnen dan weer linkom en rechtsom. En dan lopen natuurlijk de kleuren niet altijd zoals je ze wilt hebben. Het spel is superleuk, maar heeft één groot nadeel: het is ontzettend verslavend, want je moet die vorm hebben en dan moet je ook al die kleuren nog goed hebben. Ben je zover nog niet dan kun je het eigenlijk niet zo even laten liggen, dan moet je toch doorgaan. Leg je het even opzij, dan moet je toch weer even kijken en als jij het niet doet, dan schuift een ander weer met de stenen tot er een YES!! klinkt en er weer een puzzel is opgelost.
Naast Discovery kun je ook nog het Regenboogspel doen, wat je speelt met alle stenen. Je sorteert de stenen op de kleur van de achterzijde. Bij elke kleur is een aparte opdracht, bijvoorbeeld met blauw moet je een pyramide maken, waar een blauwe lijn door alle stenen loopt. De moeilijkste is de witte kleur. Met de 9 stenen moet je een lus maken. Eén kleur is maar mogelijk, maar welke? Dat is even zoeken.
In de bijbehorende handleiding staan nog veel meer spelmogelijkheden, van redelijk eenvoudige tot echte breinbrekers.
Nog op zoek naar een leuk cadeau, zoek dan niet verder. Op de website van Tantrix meer informatie over dit superleuke spel.
Geef een reactie