Tijdens mijn werk als begeleider bij de ‘docu’-lessen op school hoor ik vaak de kinderen klagen over het vinden van goede plaatjes. Kinderen vinden plaatjes in hun werkstuk heel erg belangrijk. Onze school heeft het beleid de kinderen te laten zoeken op internet via Davindi van Kennisnet of via Leerwereld, waar we als school een abonnement op hebben. Maar dan komen we bij de plaatjes. Met Davindi kun je niet naar plaatjes zoeken. Dat is een enorm minpunt van deze zoekmachine in de ogen van de kinderen. Leerwereld biedt wel wat plaatjes, maar ook niet voldoende in de kritische ogen van de kindern. Google mag het eigenlijk niet, maar kinderen vinden snel andere zoekmachines waarmee je wel op plaatjes kunt zoeken. Als ik in de buurt ben mogen ze dus ook best via de afbeeldingzoeker van Google zoeken. Maar het liefst zou ik ze dus verwijzen naar een goede afbeeldingenzoeker voor kinderen. Die lijkt er nu te komen in de Kids Beeldbank. Op dit moment zijn er nog niet heel veel plaatjes beschikbaar, maar die zullen er in de loop van de tijd vast wel komen. De indeling van de beeldbank zou nog wel verbeterd kunnen worden, meer gericht op de werkstuk interesse van kinderen. Maar misschien komt dat in de loop van de tijd ook wel. Kinderen hebben zo hun standaard onderwerpen voor werkstukken. Vaak zijn het beroepen, dieren, sporten, landen en hobbies. Die indeling zou meer moeten terugkomen in de beeldbank. Daarnaast een verwijzing naar andere site met vertrouwd rechtenvrij materiaal dat voor werkstukken gebruikt zou mogen worden. Ik denk aan landkaarten bijvoorbeeld. En misschien een mogelijkheid voor kinderen om een aanvraag voor een plaatje te doen, een ‘gezocht’ rubriek, zodat de beeldbank gericht gevuld kan worden met dat waar kinderen naar zoeken. Een goed initiatief en ik hoop dat de beeldbank straks inderdaad de grootste beeldbank voor kinderen gaat worden.
Links naar andere online beeldbanken vind je bij Wikikids.
Marielle zegt
Goed initiatief! Via Google vinden kinderen toch plaatjes die wat minder fraai zijn.
Mijn kinderen zijn inmiddels ietsje ouder en al wat meer wegwijs op de computer. Ze mogen op school en thuis plaatjes googelen. Ik vond dat de eerste keer best wel spannend, want hoe reageren ze op plaatjes die niet leuk zijn? Ik had ze wel verteld dat je rare plaatjes en sites meteen weg moet klikken. Gelukkig doen ze daar heel nuchter over.
Toch juich ik zo’n kids beeldbank toe. Vooral op scholen is zoiets praktisch. Juffen kunnen immers niet alle beeldschermen tegelijk in de gaten houden!
Redactie zegt
@Marielle – Dat is inderdaad een onmogelijke taak. Probleem bij google vind ik ook dat veel plaatjes die je daar vindt niets met de zoekterm te maken hebben. Voor kinderen ook heel verwarrend. Dan hebben ze heel veel hits, maar toch niets bruikbaars.