Libelle 7 is net uit en ik blader hem door. Ik stuit op een artikel over onderwijsminister Maria van der Hoeven. Ouders van schoolgaande kinderen wilden graag een gesprek voeren met de onderwijsminister en Libelle liet een aantal van hen in de schoolbanken plaatsnemen. Uiteraard was de minister ook aanwezig om de vragen te beantwoorden.
Helaas staan de vragen nergens online, dus een kleine greep.
- Schoolkeuze: Een moeder wil graag haar kind naar de basisschool van haar keuze doen, maar de school blijkt vol te zitten met kindjes uit het postcode gebied. is daar niets aan te doen?
Elke bijzondere school is vrij in het hanteren van een eigen toelatingssbeleid. Als de school uw kind weigert kunt u daartegen altijd een beroep aantekenen. Eerst bij het gezag van de school en daarna kunt u eventueel naar de rechter stappen. - Rugzakje: Ouders willen hun kind met downsyndroom straks naar een gewone basisschool laten gaan, maar geen enkele school in de buurt durft het aan. Waarom worden scholen niet verplicht om ook kinderen met een handicap toe te laten? Ze krijgen toch een rugzakje mee?
Scholen hebben geen acceptatieplicht, ze moeten in principe kinderen toelaten, behalve als daar argumenten tégen zijn. Als een school bijvoorbeeld al meer kinderen met een rugzakje heeft en geen meer kinderen durft aan te nemen is daar niets aan te doen. Dat is het toelatingsbeleid van de school. - Pesten: Moeder van een gepest kind vraagt zich af of er via de wetgeving meer druk op scholen kan worden gelegd, zodat zij zich niet aan hun verantwoordelijkheid op dit punt kunnen onttrekken.
Soms worden kinderen gepest buiten het zicht van de school of ouders en praten kinderen er niet altijd over omdat ze bang zijn. Ook worden kinderen gepest via SMS en chatboxen. We moeten daar iets aan doen. Als u vermoedt dat uw kind gepest wordt, meldt dat dan bij de schooldirectie. Elke school heeft een eigen pestbeleid, omdat we inzien hoe belangrijk het is dat ieder kind een veilige school kan bezoeken.
Geef een reactie