Kinderen groeien met internet op. Ze zijn er vaak meer in thuis dan hun ouders. Onbevangen vinden ze er hun weg wel. Toch is het goed om in het begin goed aandacht te besteden aan het gebruik van internet. Want onbevangen is natuurlijk leuk, maar je stuurt je kind ook niet zomaar opeens het verkeer in als het eenmaal kan fietsen. Ook op internet moeten ze veilig hun weg leren vinden.
Eén van de mogelijkheden om hier als school of eventueel jeugdclub, bibliotheek oid, aandacht aan te besteden is met het cursusmateriaal van Technika10: Internet Oké voor kinderen. In een aantal lessen leren de kinderen meer over het begrip internet, hoe daar te handelen en wat je er allemaal kunt doen (en beter niet kunt doen).
De eerste les besteedt op een speelse manier aandacht aan de basisbegrippen en basishandelingen van internet door het spelen van een kaartspel met vragen en antwoorden. Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden en na afloop is er mogelijkheid om over de kaartjes door te praten. Daarna kunnen de kinderen aan de slag met de opdrachten in het bijbehorende werkschrift. Ze maken kennis met de browsers en de knoppen. Ze laden een pagina, leren wat hyperlinks zijn en hoe een url er uitziet. In de volgende lessen leren ze meer over browsen/surfen, zoeken op internet, hoe moet je zoeken en wat kun je tegenkomen. Bij elk onderdeel is ruimte ingepland voor groepsgesprekken. Zeker als kinderen zelf gaan zoeken op internet is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Ze kunnen altijd zaken tegenkomen waar ze van kunnen schrikken, zoals sex en geweld. Het is belangrijk dat kinderen weten dat dit kan gebeuren en ook dat ze weten dat ze dan bij de leerkracht, ouder of leider terecht kunnen. Een voorbeeld wat ook in de handleiding genoemd wordt en wat vaak als voorbeeld genomen wordt is het zoekwoord poes of poesjes. Vooral meisjes maken vaak een werkstuk over hun lievelingsdier en bij velen is dat de kat of poes. En juist dit zoekwoord levert vaak websites op naar heel andere poesjes.
Naast het leren zoeken op internet biedt de cursus ook lessen over mailen via internet (webmail, zoals gmail en hotmail, hoewel de cursus hier kiest voor tiscali), spam, virussen en chatten via een speciale chatbox van Technika10. En natuurlijk komt ook het chatprogramma MSN aan de orde. Tot slot leren de kinderen een E-card te verzenden.
Ik zou deze cursus aanraden in groep 6. Dit is in ieder geval de groep die bij ons op school begint met het maken van een werkstuk en daarvoor mogen zoeken op internet. Ook beginnen de kinderen in die groep meer met MSN te werken. In de hogere groepen heb je natuurlijk altijd kinderen die verder zijn en kinderen die nog lang niet zo ver zijn. Maar mijn mening is dat je ze voor moet zijn. Je kunt ze beter vooral leren waar de gevaren liggen en waar ze op moeten letten, dan dat je ze zo op internet los laat en je erachter komt dat wat meer begeleiding vooraf toch wat handiger was geweest. Kinderen kopieëren, ook gedrag van ouderen. Zo merk ik op school dat kinderen niet beter weten dan zoeken op internet kan alleen via google. Onbevangen beginnen ze daar hun zoektocht naar informatie en plaatjes, met wellicht alle gevolgen vandien.
Voor de kinderen waar ik de cursus aan voorlegde (groep 8) was het allemaal wel bekend en gesneden koek. Die waren wel gepokt en gemazeld op internet.
Het geheel is een goed verzorgde cursus met een uitgebreide handleiding voor de leerkracht (€12,50) met extra tips en een werkschrift (à €5,75) voor de kinderen. Het cursusmateriaal is te verkrijgen via de webshop van Technika10.
Geef een reactie