In de reeks van ‘grote’ spellen is er nu het Grote Topografiespel uitgekomen bij Scala Leuker Leren. Ik heb het spel nog niet met de doelgroep kunnen spelen, maar ik heb al wel een blik in de doos geworpen. Zoals we toch wel gewend zijn van de Scala spellen, ziet ook dit spel er weer leuk en verzorgd uit. De eerste reactie van mijn jongste zoon (13 jaar) is dat het aan Riks doet denken. En ik kan hem daar best wel een beetje in gelijk geven. Alleen hier voer je geen oorlog, maar gebruik je je kennis van de topografie om gebieden in je bezit te krijgen. Het spel kent drie niveaus, die elk een eigen spelbord en vragenkaarten hebben: Nederland, Europa en Wereld. Met het spel oefen je ook allerlei weetjes, zoals talen, records, afstanden, bezienswaardigheden en nog veel meer. Maar belangrijk is natuurlijk ook het oefenen van de topografie, met provincies, landen en hoofdsteden. Belangrijke plaatsen, zeeën en rivieren en bergketens.
Natuurlijk moeten we (twee ouders en twee kinderen 13 en 16 jaar) dit spel spelen. Tenslotte zijn wij een deel van de doelgroep (9-99jaar). We besluiten om te beginnen met Europa. Na de spelregels goed te hebben gelezen en alles wat uitgedeeld moest worden bij iedereen op tafel ligt krijgen we onze opdrachten. Ik moet twee landen veroveren die een eiland in de Middelandse Zee hebben en die NIET aan elkaar grenzen. Ik kijk gauw op de kaart. Dat moet iets van Spanje en Italie worden. Frankrijk eventueel en dan moet ik Griekenland erbij zien te krijgen. We gaan gauw op reis. Via het beantwoorden van vragen ga je over het spelbord en bij elke goed beantwoordde vraag krijg je een munt. Met deze munten kun je weer landen veroveren. Al rap zijn de eerste munten binnen en is het een run naar een geschikte hoofdplaats. Vanuit die hoofdplaats kun je dan een gooi doen naar het land. Natuurlijk nadat je ook hier weer een aantal vragen hebt beantwoord. Belangrijk voor het bepalen van de vragen is een draaiwiel wat uitmaakt welke vraag je krijgt voorgeschoteld. Op elk gewoon vragen kaartje staan 8 antwoorden en op de landenveroverkaartjes staan er 10. Voor een land moet je daar 3 vragen goed beantwoorden. Die vragen varieren van de muntsoort, tot het aantal inwoners van een land. De gewone vragenkaartjes bevatten allerlei soorten vragen. Soms moet je heel snel een plaatsnaam aanwijzen, maar meestal moet je een vraag beantwoorden. Het is een leuk spel. Ik had in eerste instantie meer topografie verwacht, dus snel weten waar welke steden, landen, plaatsen ed liggen. Maar dit spel gaat verder. Je krijgt ook allerlei vragen over het land of de plaats zelf. Daarbij doet het wel wat denken aan het grote Bosatlasspel. Grappig vind ik wel het wedstrijdgedeelte. Een beetje Riskachtig. Maar nu niet door legers te verslaan, maar met kennis. Het geeft het spel een beetje competitie. Want ik had mijn zinnen gezet op Italie en dat werd vlak voor mijn neus weggekaapt. Dat moet ik natuurlijk weer proberen te veroveren. Al met al zijn we een dik uur bezig met het spel. Dan is er een winnaar. Dit spel gaan we zeker vaker spelen. We hebben nog niet alles in de strijd gezet. Zo kan iedereen een paar plaatsnamen afdekken, want het spel wat moeilijker maakt. En heeft ook iedereen een visa wat je nog in de strijd kunt gooien. EN bovendien is er nog een spelbord voor Nederland én voor de wereld. Wij komen onze winteravonden wel door. Maar natuurlijk moet het ook nog een keer op school gespeeld worden, door kinderen die nu midden in de topografielessen zitten. En lekkere manier van leren is er toch niet. En dat is precies wat Scale Leuker Leren voor ogen heeft. Missie weer geslaagd.
Het grote topografiespel is 15 september verschenen en is een uitgave van Scala Leuker Leren, waar u het ook kunt bestellen. Het spel kost €35,95.
amy boon zegt
waar kan je dit spel spelen???
x amy
piet zegt
moet je kopen !!!!!!!!!!