Vandaag de DVD ‘Thuis in de CITO-toets’ van de CITO-groep bekeken. Voor mij een beetje mosterd na de maaltijd, want mijn zoon heeft net vorig jaar de CITO-toets gedaan, maar ik ben wel benieuwd.
Ik verwacht een DVD die vooral over de toets zelf zal gaan, maar de DVD gaat verder. Het eerste deel gaat over de gang van zaken in groep 8 en wat de plaats van de CITO toets in het geheel is. In de filmpjes komen leerkrachten en leerlingen aan het woord, zowel van de basisschool als van de brugklas. Zij vertellen allemaal dat niet alleen de CITO-score bepaalt welk schooladvies er komt, maar dat daar veel meer dingen belangrijk zijn, zoals de rapporten van de leerling door de jaren heen en de leerhouding. Dit deel heeft een duidelijke boodschap: Zorg dat er voor een school gekozen wordt die bij het kind past. Tenslotte is het belangrijk dat een kind zich goed voelt op de nieuwe school.
In het tweede deel wordt duidelijk uitgelegd hoe het ‘leerlingrapport’, de uitslag van de toets, gelezen moet worden. Dit rapport geeft weer waar het kind, qua score, het beste zou passen, maar weer wordt gezegd dat het advies van de basisschool erg belangrijk is. Deze informatie vind ik echter ook in de ouderkrant, die als het goed is elke leerling mee naar huis heeft gekregen.Het derde deel ‘Naar de brugklas’ vond ik interessant. Hierin krijg ik informatie over de verschillende niveaus, VMBO (met de verschillende leerwegen), HAVO en VWO. En over de profielen waaruit de leerlingen na de basisvorming moeten kiezen.
Verschillende leerlingen komen aan het woord, die vertellen op welke school zij nu zitten en wat het advies was.
Ook leerkrachten vertellen waarop de advisering normaal gesproken is gebaseerd: bij het schooladvies wordt gekeken naar de leerprestaties, de interesses van de leerling en de instelling. Daarnaast wordt ook gekeken naar externe informatie, bijvoorbeeld een CITO-uitslag. In het filmpje wordt verteld dat het schooladvies bij de meeste scholen het zwaarste weegt, maar ervaring leert dat sommige scholen juist heel veel waarde hechten aan de cito-uitslag, dat laatste komt echter niet zo naar voren.
Natuurlijk kunnen we ook kennismaken met de vragen in de kennismakingsquiz. Er zijn 2 quizen en er staan nog extra vragen in het boekje bij de DVD. We kunnen ons dus helemaal uitleven.
Inge Diepman stelt de vragen en legt steeds duidelijk uit bij welk onderdeel een vraag hoort (taal, rekenen, studievaardigheden of wereldorientatie) en wat er in een vraag getoetst wordt, bij taal bijvoorbeeld spelling, tekstbegrip of woordbetekenis. Na het maken van de quiz kunnen we de uitslag bekijken. Alle antwoorden worden duidelijk uitgelegd.
Al met al vind ik het een informatieve DVD, maar veel informatie vind ik ook terug in de ouderkrant. Omdat de meeste leerlingen de vragen ook op school oefenen hebben ze daar niet deze DVD voor nodig. Ik vond het wel leuk om als ouder deze vragen eens te bekijken, maar dat kan ook op de website van de CITO-groep, waar een Oudertoets staat.
De informatie over vervolgonderwijs is helder en ook de boodschap naar ouders toe is duidelijk: ‘Luister goed naar het advies, probeer niet een kind te hoog, of wellicht te laag te plaatsen. Zorg dat een kind daar zit, waar het zich lekker voelt.
daantje zegt
Ik doe de cito eindtoets nu en ik vindt het hel makkkelijk dus als je zenuwachteig bent moet je niet zijn je bent wie je bent en als je die lvs toetsen goed maakt dan is er niks aan de hand maar als je elke keer en d krijgt dan zit je in de penarie ik rijg elke keer een a/b scoor hoge cijfers en *BAM* je bent er en ga maar niet opzoek naar de antwoorden want dan zijn ze toch fout!!!
P.S. vertouw nieme alleen je instinct en laat je niet inpalmen door twee moeilijke vragen oke nou doei kkkuzzziesss Daantje :):)
laquisha zegt
ik moet ook de cito makan en dat lijkt me wel lastig maar ik kan thuis niet oefenen